Zlati znak Rdečega križa Slovenije Mimici Plevnik in Silvi Vrčkovnik

Prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa opravljajo na terenu neprecenljivo delo, saj so vedno na voljo ljudem v socialni in osebni stiski. In to v svojem prostem času in brezplačno.  Razdeljujejo pomoč v hrani, obiskujejo bolne, starejše, onemogle in invalide ter jim pomagajo pri vsakodnevnih pravilih. Ko se počutijo odrinjene, jih hrabrijo in ko zaradi majhnih prihodkov zaidejo v finančne težave, predlagajo, da se jim nameni denarna pomoč za plačilo položnic, nakup šolskih potrebščin in podobno. To so plemenita dejanja, ki se jih ne da poplačati z denarjem. Zato pa se lahko Rdeči križ  predanim prostovoljcem zahvali s priznanjem. Na rednem letnem zboru Območnega združenja Rdečega križa  Šmarje pri Jelšah, ki je bil 27. marca  2014 v šmarskem kulturnem domu so podelili 6 priznanj Rdečega križa Slovenije in 7 priznanj Območnega združenja Rdečega križa Šmarje pri Jelšah.

Mimica Plevnik z Virštanja in Silva Vrčkovnik iz Šmarja pri Jelšah sta prejeli Zlati znak  Rdečega križa Slovenije, to je  najvišje priznanje, ki ga lahko prejme prostovoljec ali zaslužni član te najstarejše humanitarne organizacije. Mimica Plevnik deluje pri Rdečem križu na Virštanju že 56 let. Čeprav bo aprila  dopolnila 80 let, še vedno vzorno opravlja tajniško funkcijo v krajevni organizaciji RK Virštanj. Številne generacije se je spominjajo s hvaležnostjo,  ne  le kot  dobre učiteljice, pač pa tudi kot človeka z izjemnim socialnim čutom, ki  ve kdaj in kako pomagati.  Tudi Silva Vrčkovnik je aktivna prostovoljka Rdečega križa že več kot 50 let, in tudi ona je  še danes tajnica krajevne organizacije RK Šmarje pri Jelšah. Vseh pet desetletij je obiskovala starejše in bolne sokrajane, raznašala koledarje in pobirala članarino. Mladim je zavzeto govorila o pomenu solidarnosti in humanosti in v osnovni šoli Šmarje pri Jelšah  vrsto let sodelovala pri sprejemu podmladka v Rdeči križ.

Hana Pasariček je že več kot 30 let predsednica krajevne organizacije RK Rogatec in ima vseskozi veliko dela že zato, ker na obmejnem demografsko ogroženem območju nikdar ni bilo veliko bogastva.  Tudi po njeni zaslugi se lahko Rogatec pohvali z velikim številom krvodajalcev. Za predano delo se ji  je Rdeči križ Slovenije oddolžil s srebrnim znakom.  Bronasti znak Rdečega križa Slovenije pa so za dolgoletno aktivno delo v organizaciji prejele tri prostovoljke; Jožica Pelc, ki je aktivna prostovoljka na Virštanju že več kot 30 let, predsednica krajevne organizacije RK Mestinje Irena Rupnik, ki je oživila dejavnost naše organizacije v kraju, in Ivica Šeligo iz Kostrivnice, ki je že vrsto let  desna roka predsednika krajevne organizacije RK, najprej kot blagajničarka, zdaj kot tajnica.

Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah priznanja  podeli vsako leto. Za leto 2014 je podelilo 3 priznanja, 3 zahvale in denarno nagrado. Priznanje območnega združenje so prejele Marija Gajšek iz Mestinja, Justina Horvat z Grobelnega in Nada Vindar iz Polja ob Sotli, prejemniki zahval pa so David Fric s sv. Florijana, Veronika Resnik iz Kozjega in Marija Vehovar iz Šmarja pri Jelšah.  Denarno nagrado  je dobila krajevna organizacija Rdečega križa Dobovec.    
 

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.