Sredstva, ki bodo otrokom polepšala šolske dni

stojnica pri Jagru na Prvomajski V Rogaški Slatini

stojnica pri Jagru na Prvomajski V Rogaški Slatini

stojnica pri Sparu v Rogaški Slatini

stojnica pri Sparu v Rogaški Slatini

Drobtinica v Podčetrtku

Drobtinica v Podčetrtku

stojnica na prazniku Kozjanskega jabolka v Podsredi

stojnica na prazniku Kozjanskega jabolka v Podsredi

RKS – OZ Šmarje pri Jelšah in krajevne organizacije Rdečega križa so ob svetovnem dnevu hrane in boja proti revščini že štirinajstič zapovrstjo pripravili dobrodelno akcijo Drobtinica. Prostovoljci so mimoidoče vabili na stojnice v Rogaški Slatini, Podčetrtku in Prazniku Kozjanskega jabolka.

Okoli sto prostovoljcev Rdečega križa, Leo kluba Rogaška Slatina ter osnovnih šol je na štirih stojnicah v Podčetrtku, Rogaški Slatini in na Prazniku kozjanskega jabolka v Podsredi z izmenjavo pekovskih izdelkov in domačih dobrot zbralo preko 2.000 evrov, pred tem so v akciji "Ducat kosil za ducat nasmehov" zbrali za 420 evrov donacij podjetnikov. Skupni izkupiček letošnje Drobtinice tako znaša 2.459 evrov, kar bo zadostovalo za plačilo približno 1.120 šolskih kosil učencem iz socialno ogroženih družin.

Gonilna sila dobrodelne akcije so bili prostovoljci Rdečega križa iz desetih krajevnih organizacij, ki so s peko piškotov, kruha, peciva, mlincev, potic in pogač, izdelavo rezancev ter z izdelki iz domače shrambe, poskrbeli, da so bile tudi tokrat stojnice bogato obložene. S pomočjo osnovnošolcev so na stojnice uspeli pritegniti lepo število mimoidočih, veliko tudi takih, ki so se v naših krajih mudili prvič ali jih obiščejo le občasno. Obiskovalci so želene izdelke lahko dobili tako, da so v skrinjico namenili prostovoljni prispevek. Celoten izkupiček bo Rdeči križ namenil za plačilo toplih šolskih kosil učencem iz socialno ogroženih družin, ki obiskujejo osnovne šole v občinah, kjer je akcija potekala. Porazdelil se bo tako: za osnovno šolo Kozje je bilo zbranih 916 evrov, osnova šola Podčetrtek in podružnična šola v Pristavi pri Mestinju bosta prejeli 433 evrov, za šole v Rogaški Slatini pa bo namenjenih 1.109 evrov.

Ob dobrodelni noti z akcijo RKS – OZ Šmarje pri Jelšah opozarja tudi na problem neodgovornega ravnanja s hrano in pojav revščine pri otrocih. Veliko hrane namreč konča v zabojnikih za smeti, mnoge družine pa ob izgubi zaposlitve, pojavu bolezni, izkoriščevalskem odnosu delodajalca do delojemalca ali zaradi drugih okoliščin trpi lakoto. Posebej opozarjamo na pojav prikrite revščine, v kateri najhujše stiske doživljajo prav otroci, ki niso deležni nikakršne pomoči.

Donacijo 30 evrov v akciji "Ducat kosil za ducat nasmehov" so prispevali: Prah d.o.o.,  Podoba d.o.o., Transport – biro d.o.o., Zortom d.o.o., Montaža ograj in vzdrževanje, Bojan Pirš s.p., Družinska medicina Lončar d.o.o., Trgovina in elektrostoritve Rosi, Roman Mikolič s.p., Gostilna Janezov hram, KVB Transport d.o.o., Orglarstvo Škrabl, Anton Škrabl s.p., Biserka Inkret, Aranžerstvo – Design M, Marko Zabukovšek s.p., Aza Plus d.o.o., in Avtoprevozništvo in storitve z gradbeno mehanizacija Alojz Godler s.p.

Izdelke za stojnico so donirali:  Šolski center Rogaška Slatina, Gostišče Jelenov greben Spar in Mercator.

 

 

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.