Prostovoljci navdušeni nad lepotami osrčja Slovenije

Zadnja avgustovska sobota je bila kot nalašč za izlet, saj je postregla s sončnimi žarki, ki so bili to poletje prava redkost. Lepega dne se je razveselilo tudi 85 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa, ki  jih je Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah popeljalo na izlet v osrčje Slovenije. Najprej smo si ogledali vrt zdravilnih zelišč in začimb v Dolskem pri Ljubljani in spoznali so marsikaj novega o zdravilnih učinkovinah zelišč. Pa tudi to, da je marsikatero zelišče škodljivo, če ga na znamo prav pripraviti za uporabo ali pa ga uživamo v prevelikih količinah. Nato smo se odpeljali  do Geometričnega središča Slovenije, v Vače pri Litiji. Središčne točke Slovenije smo se tudi vsi dotaknili. Že nekaj časa namreč velja, da ni 'pravi Slovenec', kdor se ni povzpel na Triglav in  ni obiskal  geometričnega središča naše države. Vače pa niso priljubljena turistična točka le zaradi GEOSSA, pač pa tudi zaradi izjemno lepe cerkve Sv. Andreja, ki jo krasijo slike znanih slovenskih umetnikov in  božji grob iz čarobnih steklenih kristalov, ki so ga prav za to cerkev v 19. stoletju izdelali češki steklarski mojstri. Navdušeni pa nismo bili  le nad cerkvijo, pač pa tudi nad pustolovskim parkom v bližnjem gozdu. Otroci in odrasli se lahko tam preizkusijo v različnih pustolovščinah. Najbolj  adrenalinska je spust v dolžini 915 m, pri katerem se dvignemo do 25 m od tal in lahko dosežemo hitrost do 60 km/h.

Pravi užitek je bil tudi ogled gradu Bogenšperk nad Šmartnim pri Litiji. Grad, ki danes slovi predvsem po organizaciji poročnih slavij – v to smo se lahko prepričali tudi sami,  saj je ravno ob  našem prihodu v Bogenšperk posipali mladoporočenca z rižem – je  bil  namreč  dom prvega slovenskega znanstvenika, Janeza Vajkarda Valvazorja.  Šele ko vidiš, kako so nastajali bakrorezi, ki jih najdemo v Slavi vojvodine Krajnske in drugih Valvazorjevih knjigah o znamenitostih  Kranjske in navadah njenih ljudi, razumeš, zakaj je Valvazor za izjemno dediščino, ki nam jo je zapustil, zapravil vse  premoženje. Skratka, bilo je veliko poučnega, pa tudi veliko smeha   in dobre volje, za katera so poskrbeli kar prostovoljci sami.  

Prostovoljke in  prostovoljci Rdečega križa, ki delajo v okviru  RKS – Območnega združenja Šmarje pri Jelšah, opravijo vsako leto več kot 20 tisoč ur prostovoljnega dela. Organizacija se jim za njihov trud in pomoč sokrajanom v socialni stiski zahvali tako, da zanje organizira  izlet in plača tudi del stroškov.   

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.